Products of Argiolas
Położona na północ od Cagliari, pośród specyficznej przyrody
Sardynii, winnica Argiolas uznana jest za czołowego producenta win na
wyspie. Winnicę wypromował powszechnie znany ze swoich orzeźwiających
białych win i złożonych młodych czerwonych, nieżyjący już pierwszy
właściciel Antonio Argiolas. Stery przejęli jego synowie bliźniacy
Franco i Giuseppe, którzy są obecnie enologicznymi liderami na Sardyni.
Firma koncentruje się na produkcji win z rodzimych szczepów – białych:
Nuragus i Vermentino oraz czerwonych: Cannonau, Monica, Carignanoo i
Bovale Sardo. Winiarską sławę Argiolas zyskał dzięki białemu winu
Vernaccia di Oristano oraz świetnym czerwonym produkowanym ze szczepu
Nieddera i Cannonau. Powierzchnia upraw to 220 ha. Roczna produkcja
100000 butelek rocznie.
Giacomo Tachis, światowej sławy enolog, ojciec prestiżowych włoskich
win, takich jak Sassicaia, Tignanello i Solaia, umieścił wina Argiolas
na swojej mapie win jakościowych.