Geografico
Brunello di Montalcino
-
Potencjał leżakowania10-15 lat
-
KrajWłochy
-
Minimalna temperatura16.00
-
KolorCzerwone
Potrawy
Comber z jelenia, steki, karkówka pieczona
Więcej informacji
Winogrono jest zbierane przeważnie w październiku. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach przez 15-20 dni. Charakterystyczny smak i zapach Brunello di Montalcino pochodzi z okresu starzenia kiedy to świeżo sfermentowane wino pochłania aromaty z drewna beczki. Wino dojrzewa w dębie przez okres co najmniej 2 lat i kolejne 6 miesięcy w butelkach. Przed butelkowaniem wino jest nadal przechowywane w temperaturze kontrolowanej średnio przez okres 2 lat i 6 miesięcy. Na rynek trafia po upływie 5 lat od zbiorów.
Informacje o produkcie
- Producent
- Geografico
- Potencjał leżakowania
- 10-15 lat
- Kraj
- Włochy
- Minimalna temperatura
- 16.00 st.C
- Apelacja
- Brunello di Mont. DOCG
- Zawartość alkoholu
- 14,0 %
- Kolor
- Czerwone