Villa Gemma Bianco skomponowane jest z 3 tradycyjnych odmian winorośli Abryzji: Trebbiano (50%), Pecorino (30%) oraz Cococciola (20%).
Każdy ze szczepów fermentuje osobno, następnie wina są mieszane i dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez kilka miesięcy.
Ilość sztuk w kartonie: | 6.00 |
---|---|
Jednostka miary: | Butelka |
Kraj: | Włochy |
Minimalna temperatura: | 8.00 |
Kolor: | Białe |
Masciarelli to rodzinna firma winiarska, którą założył Gianni
Masciarelli w 1981 roku. Wizjonerskie i śmiałe podejście do produkcji
wina, zwłaszcza z typowej dla Abruzji odmiany Montepulciano, sprawiło,
że stał się jednym z największych i najbardziej uznanych włoskich
producentów, stał się symbolem sukcesu nowoczesnej produkcji wina w
Abruzji. W 1984 roku weszło na rynek topowe wino Masciarelli
Montepulciano d’Abruzzo Villa Gemma, które rozsławiło region i które
wyznaczyło nowy poziom jakości dla apelacji. W 2008 r Gianni Masciarelli
zmarł nagle w wieku 53 lat na atak serca i od tej pory kontynuując
drogę męża, firmą kieruje z dużym powodzeniem jego żona Marina Cvetic z trójką dzieci.