Maison Louis Latour
Château Corton Grancey
-
Maksymalna temperatura17
-
Minimalna temperatura15.00
-
Potencjał leżakowania10-15 lat
-
KrajFrancja
-
KolorCzerwone
Potrawy
Gęsina pieczona , comber z jelenia
Więcej informacji
Winogrona pozyskane do stworzenia Chateau Corton Grancey pochodzą z 5 parceli rozsianych po apelacji Corton. Średni wiek krzaków to 40 lat. Winifikacja następuje w tradycyjny burgundzki sposób - w otwartych drewnianych zbiornikach. Następnie wino dojrzewa od 10 do 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (35% nowych beczek).
Grancey to nazwisko właściciela posiadłości usytuowanej w sercu apelacji Corton, od którego Maison Louis Latour odkupił ziemię pod koniec XIX w.
Informacje o produkcie
- Producent
- Maison Louis Latour
- Maksymalna temperatura
- 17
- Minimalna temperatura
- 15.00 st.C
- Potencjał leżakowania
- 10-15 lat
- Kraj
- Francja
- Apelacja
- Corton Grand Cru AOC
- Kolor
- Czerwone
- Nagrody
- Robert Parker 93 pkt.