Adami

Col Fondo Brut Nature

  • Maksymalna temperatura
    10
  • Potencjał leżakowania
    1-2 lata
  • Kraj
    Włochy
  • Jednostka miary
    Butelka
  • Ilość sztuk w kartonie
    6.00
  • Minimalna temperatura
    8.00
  • Kolor
    Białe
Pokaż szczegóły

Potrawy

Salami, risotto z grzybami, bruschetta

Więcej informacji

Tradycyjna nazwa Col Fondo została zmieniona przez przepisy apelacji na Sui Lieviti. Dosłowne tłumaczenie nowego terminu brzmi na drożdżach.

Wino powstaje na drodze podwójnej fermentacji, jednak w odróżnieniu od klasycznej metody produkcji Prosecco (metody Charmata/ zbiornikowej), druga fermentacja odbywa się w butelkach, a osad z obumarłych drożdży jest celowo pozostawiany w butelce.

Od klasycznego Prosecco odróżnia je również mniejsza intensywność musowania. Wino Col Fondo/ Sui Lieviti to wina raczej frizzante niż spumante.

Informacje o produkcie

Producent
Adami
Maksymalna temperatura
10
Potencjał leżakowania
1-2 lata
Kraj
Włochy
Jednostka miary
Butelka
Ilość sztuk w kartonie
6.00
Minimalna temperatura
8.00 st.C
Apelacja
Con.-Val. Prosecco DOCG
Kolor
Białe
Nagrody
Vinous 92 pkt.
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #