Adami
Col Fondo Brut Nature
-
Maksymalna temperatura10
-
Potencjał leżakowania1-2 lata
-
KrajWłochy
-
Jednostka miaryButelka
-
Ilość sztuk w kartonie6.00
-
Minimalna temperatura8.00
-
KolorBiałe
Potrawy
Salami, risotto z grzybami, bruschetta
Więcej informacji
Tradycyjna nazwa Col Fondo została zmieniona przez przepisy apelacji na Sui Lieviti. Dosłowne tłumaczenie nowego terminu brzmi na drożdżach.
Wino powstaje na drodze podwójnej fermentacji, jednak w odróżnieniu od klasycznej metody produkcji Prosecco (metody Charmata/ zbiornikowej), druga fermentacja odbywa się w butelkach, a osad z obumarłych drożdży jest celowo pozostawiany w butelce.
Od klasycznego Prosecco odróżnia je również mniejsza intensywność musowania. Wino Col Fondo/ Sui Lieviti to wina raczej frizzante niż spumante.
Informacje o produkcie
- Producent
- Adami
- Maksymalna temperatura
- 10
- Potencjał leżakowania
- 1-2 lata
- Kraj
- Włochy
- Jednostka miary
- Butelka
- Ilość sztuk w kartonie
- 6.00
- Minimalna temperatura
- 8.00 st.C
- Apelacja
- Con.-Val. Prosecco DOCG
- Kolor
- Białe
- Nagrody
- Vinous 92 pkt.