Giacomo Fenocchio

Barolo Bussia

  • Kraj
    Włochy
  • Jednostka miary
    Butelka
  • Minimalna temperatura
    16.00
  • Ilość sztuk w kartonie
    6.00
  • Potencjał leżakowania
    20-25 lat
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Potrawy

Risotto z truflami, wędzona gęsina

Więcej informacji

Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy.

Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek. 

Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.
MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.

Informacje o produkcie

Producent
Giacomo Fenocchio
Kraj
Włochy
Jednostka miary
Butelka
Minimalna temperatura
16.00 st.C
Ilość sztuk w kartonie
6.00
Potencjał leżakowania
20-25 lat
Apelacja
Barolo DOCG
Kolor
Czerwone
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #