Barolo Bussia
-
KrajWłochy
-
Jednostka miaryButelka
-
Minimalna temperatura16.00
-
Ilość sztuk w kartonie6.00
-
Potencjał leżakowania20-25 lat
-
KolorCzerwone
Potrawy
Więcej informacji
Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy.
Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek.
Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.
MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.
Informacje o produkcie
- Producent
- Giacomo Fenocchio
- Kraj
- Włochy
- Jednostka miary
- Butelka
- Minimalna temperatura
- 16.00 st.C
- Ilość sztuk w kartonie
- 6.00
- Potencjał leżakowania
- 20-25 lat
- Apelacja
- Barolo DOCG
- Kolor
- Czerwone