Giacomo Fenocchio

Barolo Villero

  • Potencjał leżakowania
    15-20 lat
  • Kraj
    Włochy
  • Jednostka miary
    Butelka
  • Minimalna temperatura
    17.00
  • Ilość sztuk w kartonie
    6.00
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Potrawy

Risotto z truflami, solo wine

Więcej informacji

Fermentacja ze skórkami odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i trwa aż 40 dni. Po jej zakończeniu wino dojrzewa 6 miesięcy w tych samych zbiornikach, a następnie trafia do fouders z dębu slawońskiego o pojemności 35 - 50 hl na okres 30 miesięcy.
Rocznie powstaje zaledwie 5000 butelek Barolo Villero, owoce do jego produkcji pochodzą z parceli o powierzchni 1 ha leżącej w komunie Castiglione Falletto.

Villero to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.
MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat

Informacje o produkcie

Producent
Giacomo Fenocchio
Potencjał leżakowania
15-20 lat
Kraj
Włochy
Jednostka miary
Butelka
Minimalna temperatura
17.00 st.C
Ilość sztuk w kartonie
6.00
Apelacja
Barolo DOCG
Kolor
Czerwone
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #