Giacomo Fenocchio
Barolo Villero
-
Potencjał leżakowania15-20 lat
-
KrajWłochy
-
Jednostka miaryButelka
-
Minimalna temperatura17.00
-
Ilość sztuk w kartonie6.00
-
KolorCzerwone
Potrawy
Risotto z truflami, solo wine
Więcej informacji
Fermentacja ze skórkami odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i trwa aż 40 dni. Po jej zakończeniu wino dojrzewa 6 miesięcy w tych samych zbiornikach, a następnie trafia do fouders z dębu slawońskiego o pojemności 35 - 50 hl na okres 30 miesięcy.
Rocznie powstaje zaledwie 5000 butelek Barolo Villero, owoce do jego produkcji pochodzą z parceli o powierzchni 1 ha leżącej w komunie Castiglione Falletto.
Villero to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG.
MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat.
Informacje o produkcie
- Producent
- Giacomo Fenocchio
- Potencjał leżakowania
- 15-20 lat
- Kraj
- Włochy
- Jednostka miary
- Butelka
- Minimalna temperatura
- 17.00 st.C
- Ilość sztuk w kartonie
- 6.00
- Apelacja
- Barolo DOCG
- Kolor
- Czerwone